Mézeske"A szívből jövő mézes"
mezeskek@gmail.com

Híreink, Tudtad-e?

Mikulás várás :)

2016.11.21 11:24

Skandináv Mikulás-várás

Mikulas_b

Sok legenda kering Mikulás történetéről, van, aki ezt vallja, van, aki amazt, abban azonban többnyire mindenki megegyezik, hogy Szent Miklós ihlette meg Mikulás ünnepét. Sok országban azonban – köztük a Mikulást „kitaláló” skandináv államokban is – az ünnep összeolvad a karácsony ünnepével, így a december 5-ről 6-ra virradóra zajló esemény nem részesül különösebb figyelemben.

Annál fontosabb viszont a karácsony, amikor a svéd hagyományok szerint a Mikulás (svédül Jultomte) tevékenykedik és ajándékot osztva örömet szerez az embereknek. A svéd Mikulás mintegy átmenetet képez az amerikai Santa Claus és a pogány svéd hagyományok kertimanója között. A hagyományt az 1800-as években keltették életre amerikai hatásokra. A svéd Mikulás alakját a hagyományok szerint Viktor Rydberg rajzolta meg: az 1881-ben írt Mikulás című versében, valamint a Kis Viggs karácsonyi kalandja című novellájában boronálta össze a Mikulás alakját a pogány svéd hiedelmek kerti manójával. A hagyomány szerint a Mikulás december 24-én délután vagy este érkezik, általában a Donald kacsa és barátai című rajzfilmsorozat után, amelyet Svédországban minden karácsonykor 15 és 16 óra között sugároznak. E tévéműsor szent a svédek számára, 1960 óta sugározzák, a felmérések szerint a svédek mintegy egyharmada nézi rendszeresen. A Mikulás nem személyesen érkezik, hanem egy Mikulásnak öltözött családtag, általában az apa testesíti meg, aki korábban kilopózik, hogy felöltse a jelmezét. Ezután következik a nagystílű bevonulás, amikor is az álMikulás „van-e e családban jó gyermek?” kiáltással üdvözli az egybegyűlteket, majd következik az ajándékok szétosztása. Ha valamelyik gyermek netán felfigyel, hogy a ház ura nincs a mikulásvárók között, a jól bevált magyarázattal nyugtatják meg: apa kilépett újságot vásárolni. A ceremónia nem sokat változott az 1800-as évek óta, az akkori polgári családokban hasonló forgatókönyv szerint zajlott a Mikulás-várás, természetesen a tévézést leszámítva. Napjainkban egyre inkább elterjedt, hogy a meglepetés mértékét növelve, a családok idegen Mikulást bérelnek valamelyik erre szakosodott cégtől.

Finnországban a Mikulás (finn neve Joulu Pukki) Korvatunturi helységben él, a kies Lappföldön, és onnan látogat el a világ különböző részeire rénszarvasok vontatta szánján. A finn gyerekek már december elejétől találkozhatnak vele Helsinkiben és a többi finn városban, ahogy rénszarvasok vontatta szánján járja az utcákat. Mivel Korvatunturi rendívül nehezen megközelíthető helyen fekszik, kevés turista vállalja a megpróbáltatásokat, hogy otthonában keresse fel a Mikulást. Ezért is változtatták meg a finnek az évek folyamán a Mikulás postai címét. Eszerint bár Korvatunturiban él, ideje jó részét Rovaniemiben, a lapp területek fővárosában tölti, saját irodájában válogatja szét a világ minden részéről érkező rengeteg levelet – felmérések szerint évente mintegy 600 ezer gyermek kérése érkezik hozzá. Itt található a világ legnagyobb Télapó Falu élményparkja, amelyet nagyszámú turista, elsősorban britek látogatnak karácsony körül. 2012-ben mintegy 300 repülőjárat érkezett Rovaniemibe, de a csúcsot 2006-ban és 2007-ben regisztrálták, amikor több mint 500 repülőjárat hozta a turistákat. A finnek a Mikulás eljövetele előtt szaunáznak egyet, majd karácsony napján a legtöbben elmennek a templomba és elhunyt szeretteik sírjához, hogy gyertyát gyújtsanak emlékükre.

A norvég Mikulás (Nisse) a gyermekek tányérjaira vagy a karácsonyfa alá készíti az ajándékokat. Csendes, magának való kobold, csak karácsony éjjelén bújik elő otthonából. Manócskák veszik körül, akik az ajándékosztásban segítik. Norvégiában kevésbé volt fontos, hogy kiderítsék, hol lakik a Mikulás. Szakértők szerint ennek az a magyarázata, hogy Svédország mellett itt a legerősebb az a hiedelem, hogy a Mikulás tulajdonképpen a kerti manók valamilyen leszármazottjának tekinthető.

A dán Mikulás (Julemanden) az 1890-es években került a köztudatba, akkor még azt vallották, hogy az Északi-sark az otthona. Manapság azonban már ő is lakóhelyet változtatott, Grönlandon él, onnan utazik rénszarvasok vontatta szánján szerte a világba, hogy karácsony éjjelén ajándékokat helyezzen a fa alá.A cikk az alábbi címen található:
https://www.erdelyinaplo.ro/szabadido/skandinav-mikulas-varas

A katolikus naptár szerint február 14. Szent Bálint napja. Újabban mégis azt hirdetik lépten-nyomon idehaza, hogy Valentin napja, pedig Valentin magyarul Bálint. A nyugatról érkező új szokás szerint ez a „szerelmesek napja”, ami szintén Szent Bálintnak köszönhető, ő ugyanis többek között a jegyesek védőszentje. Többek között, mert a fiatal házasoké, az epilepsziásoké és a hasfájósaké is.

Ki volt hát ez a Valentin, azaz Bálint? Valójában nem egy, hanem két azonos nevű személyről van szó. Mindketten a 3. században lettek vértanúk. Az egyik római pap volt, a másik a Rómához közeli Terni város püspöke. Feltehetőleg az előbbi, a 269. február 14-én kivégzett római pap lett a szerelmesek védőszentje, akinek szokása volt, hogy a római ifjú házaspárokat saját kertjéből szedett virágcsokorral örvendeztette meg.

Újévi Katica

2016.01.01 10:02

 

Szabó Lőrinc

Újévi katica

 

Hegyi házamból, vérpiros, kis
remény, tavasz s nyár bogara,
fedeles szárnyad emelintve
vágyad már ki, szabadba vinne,
    réglátott katica?
Vadkan csörtet a havas erdőn
s varjaival károg a tél.
Bent víz vár, méz, lekvár, – ajándék:
hétszer-hét nap kell, vagy talán még
    több is, hogy kint megélj!
Túlkorai fény csalt elő: jobb,
ha még ablakomban maradsz.
Az uj évnek vagy hírhozója,
mint a kéményseprő, a gomba
     s a szerencsemalac, –
ne menj hát halni, pici Hétpötty!
Volna csak itt, példádon át
szemeimmel hátra s előre
a hét pecséttel zárt jövőbe
    látna ma a világ!

Szt Miklós

Miklós (Nikolausz) egy gazdag család gyermekeként látta meg a napvilágot Kr. u. 245-ben (?) Patara városában (Kis-Ázsia). Még kisgyermekként árvaságra jutott, ezért szüleitől örökölt hatalmas vagyonával érsek nagybátyjához költözött Patara város kolostorába. Iskoláinak befejeztével a papi hivatást választotta. Életét az emberiségnek és a gyermekek tanításának szentelte. Emberszeretetének és segítőkészségének híre messze földre eljutott.

 

Szent Miklós püspök (Nikolausz)

Myra városa (mai Törökország területe) pedig legendás körülmények közt (égi jel hatására) püspökké választotta. 52 esztendeig tartó püspöksége alatt vagyonát az emberek megsegítésére fordította. Egyszerű emberként élt a nép között, miközben tanított és szeretetet hirdetett. Minden este órákig sétált a város utcáin, beszélgetett az emberekkel, meghallgatta gondjaikat. Így történt a legendáját alkotót eset is:

m45

 

A kolostor szomszédságában élt egy elszegényedett nemesember, aki annyira nyomorúságos sorsra jutott, hogy betevő falatra is alig volt pénze. Három, férjhezmenés előtt álló lánya éppen azon vitatkozott este, hogy melyikük adja el magát rabszolgának, hogy tudjon segíteni a családon, és hogy a másik férjhez tudjon menni.  Miklós mindezt meghallotta és a segítségükre sietett. Az éj leple alatt egy arannyal telt erszényt dobott be az ablakon. A lányok azt hitték csoda történt, s a csoda a következő évben sem maradt el. Egy év elteltével ugyanabban az időben Miklós püspök újabb arannyal telt erszényt dobott be az ablakon a második lánynak. A lányok lépteket hallottak az ablak alól, s akkor látták, hogy egy piros ruhás öregember siet el a sötétben. A harmadik évben rendkívül hideg volt, csukva voltak az ablakok, ezért Miklós püspök a nyitott kéményen át dobta be az erszény aranyat. A legkisebb lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kémény alá, s a keszkenőbe rakott arany éppen belehullott a harisnyába. Az idő folyamán persze kitudódott a titok, hogy a jótevő maga Miklós püspök volt.

 

 

 

https://www.korkep.sk/cikkek/kultura/2013/12/06/miklos-nap-mikulas-december-6

Szent Márton napja

2015.11.03 09:48

November 11-én van a katonai szolgálatot lelkiismereti okból megtagadó szent, a tours-i Szent Márton (317 v. 318 - 397) ünnepe. Márton egyike azoknak a szenteknek, akit nem a halála, hanem az élete miatt kanonizáltak. A Saváriában született Mártont jólelkűsége, emberszeretete, irgalmassága, betegek és szegények iránti részvéte, egyszerű életmódja miatt a katonák, koldusok és számos mesterség védőszentjeként is tisztelték.

Nálunk Szent Mártonra emlékezve, országszerte nagy lakomákat tartanak, hogy egész évben legyen bőséges élelmük és italuk. Ilyenkor vágják le a tömött-hízott ludakat, mert „Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át, éhezik.” Számos időjárásjóslás kötődik e naphoz: „Márton olykor fehér lovon jár”, vagyis eshet a hó, „ha Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál”, „ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél”.

 

Forrás: https://www.erzsebetrosta.hu/Hiedelmek-babonak-nepszokasok/november.html

Szent Teréz napja

2015.09.28 10:11

Október 15.
Szent Teréz napja. Sokfelé szüretkezdő nap volt, például Baranyában vagy a Balaton szőlőtermő vidékein. Egerben Teréz-szedés az ekkori szüret neve. Bácskában, Bánátban asszonyi dologtiltó nap volt, nem moshattak, süthettek.


Szüret- XV. századi francia ábrázoláson

 

A szüret a parasztgazdaságban nagyon fontos esemény. Általában a falubéli gazdák segítettek egymás szőlőjében a szüretelésnél, illetve bérmunkásokat is alkalmaztak. A házigazda a szüretelőket megvendégelte, annak befejeztével pedig szüreti bálokat is tartottak. Szokásban voltak bizonyos szüreti mulatságok is, természetesen a munkák utolsó napján az ún. végzéskor. Ilyen tréfás szokás volt az uraság megkötözése, szüreti koszorú készítése (mint aratáskor az aratókoszorú), a gazda köszöntése tréfás versekkel, a legjobb szedők megajándékozása. A szüreti felvonulásokon gyakori az ún. baksus figura (Bacchus görög boristen nevéből), egy hordón ülő bábu, kezében poharat, lopótököt tartva.

 

/forrás: https://www.unnep.mentha.hu/oktober.htm/

Itt a szüret ideje!

2015.09.21 23:23

Augusztus végétől beindul a szüret! Készül a finom must, s mellé bátran próbáljátok meg a finom mézeseket. Nem fogtok csalódni :)

Pinterest

2015.08.21 22:38

A mai naptól megtaláltok minket a Pinteresten is! :)

www.pinterest.com/mezeske/mézeske/

Nézelődjetek kedvetekre, és keressetek bátran.

Ha kérdésetek van írjatok bármely elérhetőségünkre, örömmel válaszolunk.

 

Mandalák

2015.08.21 11:33

Sziasztok!

Ezen a héten, minden nap új Mandala mézeske kerül föl a kínálatunkba. Kövessetek, és reményeink szerint mindenki megtalálja a neki szóló mandala mézest! Jó nézelődést és vásárlást!

 

Nézzétek meg sok szeretettel a...

Jancsi és Juliska mézeskalács házikója 

című mesét a Virtuális Diamúzeumban :)

dia.osaarchivum.org/public/index.php?fs=222

 

 

1 | 2 >>